Från svenska skogar sedan 1876 Skogens Kol AB grundades 1876 under industrialismens framväxt i Sverige, i en tid då träkolet var mycket viktigt vid tillverkningen på de stora järnbruken. Företaget köpte in skogsråvara och etablerade strategiskt placerade kolningsplatser längs norra stambanan. Efterfrågan av träkol var enorm och för att öka produktionskapaciteten beslutade företaget att gå in för en mer industriell produktion och byggde 1907 fabriken i Kilafors. Här ligger fabriken fortfarande, i Hälsingland, i Sverige. Träråvaran kom sjövägen och det färdiga kolet kunde lätt fraktas till järnbruken via stambanan som gick förbi fabriksområdet. När tillverkningen var som störst fanns åtta kolugnar och man kolade 100 000 kubikmeter ved om året. Skogens Kol har sedan denna tid bedrivit kolning i industriell form och varit en av de ledande aktörerna i Sverige. I mitten på 1900-talet minskade efterfrågan på kol från järnbruken. Då tågade olja, el och senare gas in som viktiga energikällor i industrisverige. I samma takt ökade behovet av grillkol hos svenska folket. På film och TV visades amerikanare som umgicks kring utegrillen, det kallades Barbeque och var ett nytt enkelt sätt att umgås på som tilltalade svenskarna. Det svenska grillpartyt föddes och är idag en självklar sommartradition. Skogens Kol ändrade då sin affärsinriktning mot konsumentprodukter såsom grillkol och briketter. Detta utgör idag vår viktigaste och största del av den totala produktionen. Vi producerar även tjältiningskol för upptining av frusen mark innan grävningsarbeten samt industrikol som används till stålindustrin för bland annat att separera olika metaller och rena metaller från föroreningar. Vi är idag den enda industriella träkolstillverkaren i Skandinavien och har ett av marknadens bredaste utbud av träkolsprodukter. Skogens Kol ingår sedan 1987 i koncernen Salinity Group. Tack vare modern teknik och höga kvalitetskrav har vi lyckats förena lång tradition och kunskap, med utveckling och framåtskridande

Grillkonst!
Beroende på vad man ska grilla och vilken typ av grill man har, så finns det olika metoder man brukar använda sig av. Detta för att få så bra resultat som möjligt. Direkt grillning, indirekt grillning, 50/50-metoden och cirkulär grillning är några av de vanligaste sätten. Nedan har vi beskrivit hur direkt grillning och indirekt grillning går till.

Enklaste tipsen!

Grillgaller
För att undvika att köttet bränns fast kan grillgallret smörjas in med rapsolja eller liknade.

Pyramiden
Grillkol i en pyramidformad hög producerar mer värme än utspridd kol.

Plats för vila
Lägg inte ut kol över hela botten. Spar ett utrymme där maten kan vila i lägre värme.

Locket på
Med locket kan flammor släckas. Finns det inget syre, så finns det ingen eld.

Ventilera
Om du grillar med stängt lock, så regleras värmen med ventilerna i locket. Prova dig fram. Börja med halvöppna.

Fram med folien
En rulle aluminiumfolie är bra att ha tillhands för att svepa in mat som ska varmhållas och vila en stund innan servering.

Återvinn
Stäng ventiler och på med locket när maten är klar. Kolet som är kvar kan användas igen. När kolet har kallnat, lägg det i en plastpåse och skaka av aska och damm.

Förvara
Kol ska förvaras svalt och torrt för att bibehålla sin kvalitet.

 

DIREKT GRILLNING

Direkt grillning är det enklaste sättet att grilla på och de flesta nybörjare har säkert börjat med denna metod.

Klassisk grillkonst där maten grillas direkt ovanför den intensiva värmen. Ett snabbt sätt att tillaga maten på. Kan ske med eller utan lock.

Direkt grillning är perfekt till mindre och tunnare köttbitar som ska grillas högst 20 minuter t.ex. biffar, hamburgare, kycklingfilé och korv.

1 - Ta av grillgallret (det övre) och placera kolet/briketterna i lämplig
formation på brikettgallret (det undre).

2 - Tänd kolet/briketterna enlig anvisningarna för respektive tändmedel.

3 - Lägg på grillgallret igen och låt det bli riktigt hett.

4 - Innan maten läggs på skall flammorna ersatts av glöd och kolet/
briketterna slutat ryka.

5 - Klart för grillning!

 

INDIREKT GRILLNING

Indirekt grillning kännetecknas genom att kolet/briketterna fördelas på brikettgallret (det undre) med lika mängd kol/briketter på sidorna och att mitten på brikettgallret lämnas fritt. På den fria ytan placeras en droppskål (aluminium) som samlar upp köttsaften.

En till sak som kännetecknar indirekt grillning är att locket läggs på och värmen regleras med ventilerna. Grillen fungerar nu som en varmluftsugn.

Indirekt grillning passar när maten ska tillagas mer än 20 minuter t.ex. större köttbitar, lammstek, helkyckling eller kalkon.

1 - Ta av grillgallret och fördela kolet/briketterna på vardera sida av en
droppskål.

2 - Tänd kolet/briketterna enligt anvisningarna för respektive tändmedel.

3 - Lägg på grillgallret igen och låt det bli riktigt hett.

4 - Innan maten läggs på skall flammorna ersatts av glöd och kolet/
briketterna slutat ryka.

5 - Placera maten ovanför droppskålen, så rinner köttsaften ner i den.

6 - På med locket direkt.